tisdag 15 maj 2012

Soldat - Som vilket yrke som helst?

Den här bilden kommer från ett bildspel från en operation i Afghanistan. Jag har lånat den eftersom den så fantastiskt bra återger hur det kan vara att vara soldat i internationell tjänst. Soldaterna vilar i värnet, tätt sammanslingrade för värmens skull och med kroppskydd som täcke. Vapnen ligger bredvid och de kan när som helst behöva använda dem. 
Bilden har fått mig att skriva ett bittert inlägg om villkor och synen på soldaten och vår verksamhet. Om du inte vill ha bitterhet så kan du titta på bilden och skratta lite och låta bli att läsa texten nedan.


I dagarna diskuteras soldaters villkor på bloggar och i media. Ett genomgående tema är att soldatyrket är som vilket annat yrke som helst och att villkoren ska vara därefter. Nu senast är det boendet för kontinuerligt tjänstgörande soldater som är på tapeten. Alla har ju förstått att det kan vara svårt att på kort tid ordna med boende på en ny ort och man har därför inrättat boende på garnisonerna som soldaterna kan hyra för en billig penning. Tanken har varit att det skulle vara ett interimsboende tills soldaten/sjömannen hittat ett eget boende ute på stan. Nu vräker Livgardet soldaterna och många av dem tvingas därför sluta i Försvarsmakten då de vare sig hunnit hitta eget boende eller har råd. En soldatlön blir man inte fet på.

Andra debatter har rört skattelättnader. Förespråkare tycker att soldater och sjömän ska skattebefrias under internationella insatser medan motståndare anser att man inte ska särbehandla militärer. Just det sistnämnda tycks vara det bärande argumentet.


Titta på bilden på de sovande soldaterna och fundera på vilka andra yrkesgrupper i Sverige som har motsvarande arbetsmiljö?
De ligger och sover i sitt av arbetsgivaren tillhandahållna boende och äter mat som egentligen är nödmat och som inte anses vara nyttigt i längden. De är i en oförlåtande ökentrakt med en hotbild som är en av de värsta i världen. De är där utsända av Sverige.
Eftersom de får fri mat drar Staten av 85% av traktamentet drygt 380:- per dag. Traktamentesreglerna är ju skrivna för andra förutsättningar men har inte anpassats för Försvarsmaktens verksamhet. Det märks tydligt i skrivningen: "Efter 3 månader reduceras det [traktamentet] med 30%".
Nu kan man ju säga att traktamente är fel metod att avlöna personalen i internationell tjänst eftersom syftet är kostnadsneutralitet. Tidigare fick man ut hela traktamentet men då var grundlönen sämre. Det jag vänder mig emot är att man använder sig av de vanliga verktygen för villkorsättning men inte anpassar dem utifrån verkligheten. Vad är arbetsmiljön på bilden egentligen värd?

Det går alldeles utmärkt att göra undantag för väpnad personal när det gäller lagstadgade rättigheter, såsom yttrandefrihet och semester. Varför går det då inte att göra undantag när det gäller skatteregler eller fritt boende? 


Försvarsmakten rekryterar med glättiga bilder och events. Mycket sällan kommer verkligheten på bilden fram även om det faktiskt blivit lite bättre på sistone med bland annat filmer från insatserna. Rekryteringen sköts centralt och för att få ett brett rekryteringsunderlag så är de allmänna kraven ganska lågt satta och inte motsvarar inte alls kraven enligt bilden. Visst ska man inte ha för höga krav på folk på väg in i en ny verksamhet utan man måste ge dem tid att bygga upp förmågor men det behövs ändå en solid grund att bygga på, inte minst fysiskt. Det är ett mycket krävande yrke. Soldaterna i värnet vilar. Efter en kortare vila ska de fortsätta arbeta för att sedan få några timmars vila till under bar himmel. Det kan pågå i dagar.
I Afghanistan är det snöigt och kallt på vintern och på sommaren är det varmt, riktigt varmt, över 50 grader i skuggan är inte ovanligt. Då går det inte att tulla på kraven i rekryteringen.


Förvaltningen av Försvarsmakten övergår allt mer till en civil företagsdrift. Civila metoder är ofta bra, i det civila. Det är inte alls säkert att de fungerar i det militära, framförallt inte när man inte delegerar mandat.
Effekten för Försvarsmakten är en krånglig och stel byråkratisk ordning och ett administrativt system som binder chefer vid datorerna i stället för att leda personal och verksamhet. Vilket affärssystem har moduler för väpnad strid? Vilken kod använder man för att göra avdrag för fientlig beskjutning? Kan man lägga en så kallad kundvagn för att beställa indirekt bekämpning av Talibaner i Tandurak?
Verksamheten på lägre nivå leds inte genom affärssystem!


Vare sig Högkvarteret eller den politiska ledningen tycks inse vad det innebär att vara soldat i Försvarsmakten. Man jobbar inte alls tillräckligt för att skapa goda förutsättningar för yrket. Tyvärr anammas synsättet av funktionärer i HR-spåret på förbanden. Så dåligt som möjligt verkar parollen vara på sina håll.
Många officerare och civilanställda är bittra efter åratal av omstruktureringar, nedläggningar, villkorsförsämringar och allmän otrygghet. Bitterheten och bristen på framtidstro har blivit normalbild. Nu är Försvarsmakten på väg att fördärva nästa personalkategori; de anställda soldaterna.
Det är inte fackförbunden som ska agera utan arbetsgivaren som måste inse att att man inte kan behandla personalen hur som helst och att soldaterna och sjömännen inte är intvingade värnpliktiga. Det är dags att plocka fram de nordöstra delarna av det Utvecklande Ledarskapet, FM:s ledarskapsmodell. En av tre storheter i det ledarskapet är Personlig omtanke. Att leva som man lär verkar inte vara så noga.

Jag har just svarat på Försvarsmaktens senaste medarbetarundersökning FM-Vind. Det fanns om jag minns rätt en fråga om jag kunde rekommendera Försvarsmakten som arbetsgivare. Jag kan ärligt säga att jag är mycket tveksam till det. För äventyrare som vill genomföra internationell tjänst javisst, men inte för någon som är mån om livet och vill leva ett fungerande liv med skäliga villkor och möjlighet till socialt liv med familj.


Att vara militär är inte som vilket annat yrke som helst. Jag har haft civila arbetsgivare och har därför jämförelseunderlag. Det skiljer sig stundtals väldigt mycket. Att jobba i lagret på Coop är inte i närheten av att ligga på OP i krigszon. Den som tror det misstar sig å det grövsta.

Att vara soldat är att offra en del av sig själv för någon annan och något annat. Att vara soldat innebär att man är beredd att riskera sitt liv för att någon högre upp i hierarkin säger att man ska göra det. Att vara soldat innebär att man ska vara beredd att få skit från förståsigpåare och mediaelit när man gör skitjobbet åt Staten och skattebetalarna. Att vara soldat innebär att man ska vara beredd att göra det värsta tänkbara; att döda andra människor.
Det är dags att sluta låtsas som att soldatyrket är som vilket yrke som helst och ge soldater och sjömän goda förutsättningar, villkor och uppskattning för jobbet. De är värda det!

Att vara soldat är det finaste man kan vara. 


/C

Foto: Försvarsmakten.


Tidigare inlägg: Miljöbild Afghanistan

98 kommentarer:

  1. Oerhört bra inlägg! Skulle gärna även se det på SvD Ledarblogg.

    SvaraRadera
  2. Det bästa jag läst på länge.

    SvaraRadera
  3. Utmärkt! Instämmer till fullo.

    SvaraRadera
  4. Mycket bra skrivet! Publicera på Newsmill!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får se om de är intresserade.

      Radera
  5. Lysande, och tyvärr helt rätt. Jag går in som anställd soldat i höst igen, och om de inte redan har sparkat ut soldaterna från kasernerna i boden så lär det inte dröja länge innan det sker. Jag vill se detta på SvD och andra forum där det förs en åtminstone relativt seriös debatt.

    SvaraRadera
  6. Starkt skrivet, rätt skrivet, bra skrivet. Kan man undanta väringarna från LAS kan man skattebefria deras lön i österled.

    SvaraRadera
  7. STOLT SKYTTESOLDAT16 maj 2012 kl. 01:33

    Jag åker ner på FS 23 på tisdag nästa vecka och blir glad att läsa den här artikeln :D Riv om i grytan kanske det händer något :) Tack för allt stöd!! Det behövs :)

    SvaraRadera
  8. Publicera! idag krigar soldaten på två fronter. Förödande och dekonstruerande!

    SvaraRadera
  9. Väl skrivet och debatten måste upp på tapeten inom FM. Tyvärr kan det också vara så att systemet måste krascha innan uppvaknadet sker.
    \\:-)

    SvaraRadera
  10. Väl skrivet, håller med om huvudbudskapet. Du riskerar att kritiseras för detaljerna kring missionstilläggen: det har dragits av för fri kost och logi från traktamentet i mer än femton år. Tilläggen är idag fler (vilket ersätter högre befattningslön), men var med sin funktion. Traktamentet är statens vanliga regler baserat på kostnadsökning vid resa och kommendering (dubbelt boende) (samma avdrag för hotell eller annat av staten betalat boende, men om du själv ordnar bostad som observatör så får du behålla mer); övertidsavlösning för oreglerad arbetstid +30% (samma som hemma); ett fast tillägg för internationell insats (som tilsammans med de 30% motsvarar den gamla högre befattningslönen); ev. ett för barn; slutligen ett områdesspecifikt tillägg på upp till ca 12kkr sist jag hade insikt - detta är ersättningen för att sova i värnet i minusgrader och bland malariamygg (FN ger motsvarande tillägg för Hardship). Risken att bli beskjuten eller hamna under ett stridsfordon, det anses ingå i de grundläggande förutsättningarna när du skriver på för 16 kkr och växel.

    Men, som sagt, det är ju ingen kritik mot ditt budskap, även om det öppnar för kritik mot hur di skrivit det.

    SvaraRadera
  11. Riktigt gedigen text! Du har helt rätt i det du skriver. Angående fys och uthållighetskraven på soldaterna i FM. Läser man hela artikeln om operationen och har haft förmånen att jobba med killarna från Karlsborg så förstår man att dessa krav inte ställs på alla i FM. Detta är jägarsoldater från den luftburna bataljonen mitt uppe i deras huvudtjänst vi ser på bilden.

    Peter KJ.

    SvaraRadera
  12. Mkt bra skrivet, tror dock att den status eller heroiska bemötelse soldater ofta tycker att vi civila ska ha kommer utebli. Känner så många som varit bla i Afghanistan mm, de gör det lika mkt för spänning och kamratskap som för att "göra nåt för andra", om inte mer... Det ni har gemensamt är bitterheten, just för att ni söker bekräftelse och ära men inte får det. Jag är ingen ovän, jag har bara levt med detta nära så länge så jag förstår båda sidor. Självklart skulle arbetsförhållanden vara myckey bättre, men ni vet detta när ni åker. Så soldatyrket är likt andra jobb frivilligt. För de allra flesta jag känner så var det lönen, kamraterna och själva soldatlivet som lockade, de älskar att gå runt i samma kläder, sova på bar mark, äta grönpåse mm, och spänningen vid en strid är ojämförbar med något annat. Spec hög dödlighet för svenskar är det ju inte, antar att det dör fler i trafiken. Mer bekräftelse åt soldaterna, javisst, men det gäller de flesta lågavlönade yrken. Se bara på vården, min gamla mor har slitit i 45 år, DÄR snackar vi om att göra saker för andra, för en skitlön, kassa arbetsförhållanden som resulterar i trasig tygg för många mm mm.

    Med vänlig hälsning, Biro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blivande officer16 maj 2012 kl. 10:04

      Med din logik så kan vi ju säga att även din mor frivilligt valde att jobba i sjukvården inte sant? Jag menar inte att på något sätt förringa din mor och hennes insatser, snarare tvärtom, jag tycker också att de som jobbar i vården förtjänar bättre villkor! Men när jag läser det här inlägget så ser jag det inte som att det i första hand handlar om att förändra allmänhetens syn på och inställning till Försvarsmakten, utan det handlar snarare om att ha en arbetsgivare som bryr sig om sina anställda. Oavsett vilka argument man har för att välja att jobba i FM (eller för den delen med vilket yrke som helst) så vill man ha en arbetsgivare som är villig att kämpa för sina anställda, och den (som jag uppfattar det) allmänna uppfattningen bland FM-anställda idag är att den finns inte. Högkvarteret och ledningen har blivit en ö av ignorans i ett hav av bitterhet.

      Det handlar i grund och botten om hur FM ska kunna behålla sina anställda soldater i framtiden. Det är grundfrågan, inget annat. Inte att andra ska tycka synd om oss eller att vi ska ha en högre status i samhället. Det här handlar inte om att sitta och klappa varandra på axeln och tala om vad duktiga vi är och sen vara bittra för att vi inte får uppskattning. Det handlar om vilka åtgärder som behöver genomföras för att Sverige i framtiden skall ha ett fungerande försvar. och det första som efterfrågas är respekt, insikt och omtanke från våra chefer.

      FM har blivit ett Titanic där cheferna blint styr mot isberget och soldaterna bara väntar på att överge skeppet.

      Radera
    2. Du låter som en vettig man.

      Radera
    3. Amen brother

      Radera
  13. när vi var nere fs21 såg det precis lika dant ut. vi sov i värnen, gick patruller osv.
    kraven som ställdes på oss var de vanliga kraven för utlandstjänst.
    att det råkar vara ett gäng jägare som roterade ner och bytte av oss var väl bara en tillfällighet. jobbet ska göras oavsett vem som är där, och då måste ju fyskraven stämma mot befattningen. man ska orka gå hela dagar med 30-40 extra kilo. vilket utrustning och skydd väger för en vanlig skyttesoldat. råkar du sedan ha en specifik befattning kan det hända att du bär med dej ytterligare utrustning i form av uderstödsvapen eller sambandsmtrl.
    så dessa krav (som visas på bilden) kan ställas på alla stridande enheter inom FM.

    Ramirez fs21

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tvivlar starkt på att ni luftlandsatte full skvadron under fs21.
      40 kg räcker inte.
      Soldaterna sover på bilden, alla kan sova. Du tror inte det pågår/har pågått annan verksamhet än det du ser på bilden? väderlek?
      Du bör inte ha allt för starka åsikter och antaganden om saker du inte har en aning om.

      Radera
  14. Jag håller med fullständigt. Att vara militär - Världens mest givande yrke, men sveriges sämsta arbetsgivare.

    SvaraRadera
  15. Vi anställda soldater/sjömän och officerare tackar dig som skrivit artikeln! Hoppas att den får uppmärksamhet i media. Ska genast dela vidare! /Anställd

    SvaraRadera
  16. Fortsätt ni klappa varandra på axeln. En dag kanske ni hittar ett riktigt yrke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint av dig att lägga in den kommentaren under "anonym", du tillför verkligen något till diskussionen. Jag måste säga att jag är imponerad!

      Radera
    2. Vad anser du vara ett riktigt yrke????

      Radera
    3. Du har en åsikt som går långt isär från den verklighet jag lever i, men jag respekterar den och är beredd att dö och döda för att du ska få ha den...

      Radera
    4. Mona: mycket bra svarat, det är därför vi har ett försvar.

      Radera
  17. Bra skrivet, varför inte bjuda med några handläggare på skattemyndigheten till Afghanistan...då kanske det blir annat ljud i skällan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte handläggarnas fel, de följer gällande lagstiftning.

      Radera
    2. Det där är en sanning med modifikation. På de flesta institutioner likt skatteverket och försäkringskassan gnäller handläggarna oavsett. Ger departementet i fråga för tydliga linjer är de för hårt bundna, och är de inte tydliga gnälls det över att de inte vet hur de ska agera.

      Radera
    3. Kan du ge några referenser på detta eller är det möjligen nu dina egna förutfattade meningar som du exponerar? Är alla "handläggare" likadana, precis som alla "soldater"? Detta är väl ändå något som är större än enstaka individer vi diskuterar? Jag förstår frustrationen men kasta inte sten i glashus nu.

      /Martin

      Radera
    4. Det gjordes under en BA (Bosnien) mission. Då fick representanter från Skatteverket besöka en tältplats med lera nästan upp till knäna och artilleribeskjutning (fy fan för lera!). De pekade på allt och frågade, om detta verkligen var giltigt att dra skatt för.

      Artillerigranaterna var ju faktiskt inte betalda med svenska skattepengar, och hade artillerigranaterna varit betalda med svenska skattepengar, så är inte skattens vara eller inte vara problemet i frågan. Men nu skjöt serbiska armén med sina skattepengar på svensk trupp. Ska då sveknska soldater betala skatt för det? För vad? För att Sverige ska producera eldkraft att slå tillbaka med? Som om!

      Svaret var enkelt:
      Ni ska betala skatt!

      PS. Fy fan för leran!

      Radera
  18. Väldigt bra skrivet! Läste i gårdagens Metro om något som varit på tapeten ganska länge. Sjuksköterskor vill inte jobba om dom inte får minst 24000 i lön. Istället sitter jag och så många andra med 12000 efter skatt och får snart varken husrum eller särskilt många övningsdygn för att underlätta levnadsstandarden. Trots detta så hör jag inte många klaga så mycket som andra yrkesgrupper gör.

    Men jag håller med, soldater och sjömän ska få den respekt som dom förtjänar, för det jobbet dom gör.

    SvaraRadera
  19. Jävligt bra skrivet. Håller med dig fullständigt.

    SvaraRadera
  20. Tycker inte riktigt att jämförelsen m sjuksköterskor håller, eller har du som soldat också ägnat 3 år åt högskolestudier och tagit några hundra tusen i lån...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glöm då inte bort att många soldater ofta har betydligt mer "Studier" innan. Värnplikt, missionsutbildning och utbildning vid förbandet. Lönestegen för varje år är så pinsamt låg så att lönen inte ens överstiger den årliga inflationen.

      En soldat som har 10 års utbildning/erfarenhet varav stora delar ej arbetstidsreglerad kan få en ingångslön på 16500...

      Radera
    2. "lönen inte ens överstiger den årliga inflationen"
      Vad tror du händer om alla får löneökningar som överstiger inflationen?

      Radera
    3. Antagligen att alla får del av den ekonomiska tillväxten genom reallöneökning.

      Radera
    4. Det går inte att jämföra soldatyrket med något annat yrke, där man har reglerad arbetstid, i uppvärmda lokaler och tillgång till kaffeautomat. Och inte riskerar livet.

      Radera
  21. Kan bara hålla med dig på alla punkter.

    SvaraRadera
  22. Mycket bra!
    Håller med till 100%
    Och den avslutande raden till 200%

    SvaraRadera
  23. Oerhört bra skrivet är soldat i Stockholm och funderar många gånger vad folk tänker med... När folk driver in ordrar och förslag hur "snygga" vi skall vara ut mot det civila iställetför att driva frågor om hur vi kän gör allt bättre för soldater. Som fm har sagt till facket varför höja lönen folk vill ju jobba hos oss? Men hur länge? Är inte kompetensen viktigare än att fylla en rad i lönesystemet.......

    SvaraRadera
  24. Mycket starkt och bra skrivet, hoppas på se mer sådant.

    SvaraRadera
  25. Med viss bitterhet å en smula sorg i sinnet...
    Tack för inlägget, välskrivet!!!

    SvaraRadera
  26. Bittert, men helt sant, jobbar själv nu som GSS-K inom FM. Bilden och synen på vad vi gör har inte nått ut till Sverige på rätt sätt, ofta man får höra om att Afghanistan är en solsemester. Vilket det långt ifrån är. Och till fyskrav och alla krav som nu ställs på övriga soldater inom FM, jag själv syftar i Kvalité före kvantitet, det är dags att FM börjar titta mer på vad som finns i dagens försvar. Högre krav samtidigt som man visar respekt och är ödmjuk.

    SvaraRadera
  27. Det är illa när Stf Regementschef kommunicerar till sina anställda genom Svenska Dagbladet. http://blog.svd.se/ledarbloggen/2012/05/16/gummimadrasserna-livgardet-svarar-pa-kritiken/
    Än värre är att han mer eller mindre beordrar dem att tiga och ställa in sig i ledet.

    Stf C Livgardet Joakim Martell befäster min syn på hur regementen ser på sina anställda. Som jag skrev ovan:
    "Det är dags att plocka fram de nordöstra delarna av det Utvecklande Ledarskapet, FM:s ledarskapsmodell. En av tre storheter i det ledarskapet är Personlig omtanke. Att leva som man lär verkar inte vara så noga."

    Han skriver:
    "Visa mig och andra respekt genom att framföra era förslag, synpunkter och kritik, så att vi tillsammans har en möjlighet att åstadkomma resultat, för Livgardet och för Försvarsmakten."

    Det har hans underställda gjort men nu vänder han sig emot dem. Livgardet brukar ha stolta och lojala officerare och soldater. Det är inte dem det är fel på. Det är dags för Livgardets ledning att ställa upp för sin personal, medan de fortfarande har någon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min uppfattning är inte att han vänder sig till underställda utan han visar upp sig för sina chefer via SVD vill han prata med underställda kan han gå över kaserngården anledningen att han skriver en artikel är för att fjäska uppåt.
      Livgardist

      Radera
    2. Kanske har du rätt men det förefaller ändå som att han inte ställer upp för de underställda utan snarare tvärtom.

      Radera
  28. Läste precis samma sak och delar din tolkning av budskapet. En sorglig klassiker som är Försvarsmaktens förbannelse och en av orsakerna till att svenskt försvar befinner sig i en så sorglig situation som det gör idag.

    SvaraRadera
  29. Fruktansvärt bra skrivet, tack! /Anställd

    SvaraRadera
  30. Varför ska ni blanda in skattefria traktamenten i debatten om ersättningsnivåerna för soldaterna. Syftet med traktamenten är att de ska täcka ökade levnadsomkostnader vid arbete på annan ort/i annat land. Ifall de anställda däremot har fri kost och logi finns ingen anledning till att ha traktamente.

    Givetvis ska soldater i internationell tjänst ha en rimlig ersättning men jag tycker att det i sin helhet ska vara synligt som en del i försvarsbudgeten i stället för att dölja det som en skattebefrielse. Detta båda för att kostnaderna för de internationella insatserna ska synas och för att de ska belasta rätt del av statsbudgeten.
    /Skattehandläggare och hemvärnssoldat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej traktamentet har sina syften och bestämmelser, det håller jag med om. Grundproblemet där är att det är dåligt betalt för jobbet. Jag tycker nog man skulle kunna återinföra möjligheten att skriva sig utomlands och då redan på tre månader: skatten skall ju täcka välfärd som man inte åtnjuter. Det är inte soldatspecifikt. Däremot är det specifikt att för fredsbevarande styrkor liksom hjälporganisationer att de är där på inbjudan av värdlandet och därför skattebefriats från den lokala skatten.

      Radera
    2. Jag tycker att skattefinansierad verksamhet ska vara skattebefriad. Det blir bara flytt av pengar helt i onödan.

      Men den viktigaste poängen är inte hur reglerna ser ut just nu utan Statens (och HKV) ovilja att anpassa dem till FM:s verksamhet och soldatens väl, annat än när det gäller försämringar.

      Radera
  31. Mycket bra skrivet! Sprid texten, kanske i ett mail till politiker?

    /blivande krigsman

    SvaraRadera
  32. "Tack" så känner jag läser det här.

    SvaraRadera
  33. Bra. Viktigaste bristen i FM idag, som vi i texten får exempel på, anser jag vara ÖB:s bristande ledning, men vill inte sticka ut och ta obekväma beslut.

    Vad vill högste chefen? Vad är viktigast för högste chefen? Det skall han dagligen trumpeta ut och då kommer det bli bättre och när det ändå upplevs dåligt måste han förklara varför. Klassiskt militärt ledarskap.

    Utan tydligt chefskap tar byråkratin över.

    /J (YO)

    SvaraRadera
  34. Bra skrivet! Däremot tror jag att vi gör oss själva en otjänst att ställa yrken mot varandra. I mina ögon tjänar en sjuksköterska(och många andra yrken för den delen också) alldeles för dåligt men att ställa dem mot soldatyrket gagnar knappast våran sak. Koncentrera er istället på argument varför våra soldater ska ha en arbetssituation de förtjänar, på grund av yrkets risker och att det ytterst är statsmaktens säkerhetspolitiska instrument.

    /Kadett och fd. soldat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det finns fler yrken om har relativt låg lön. Som med alla yrken när det kommer till att löneförhandla ska man ställa sig frågorna, 1. Om en person frågar mig en dag om en tjänst mot betalning,, vad är den tjänsten värd. 2. varför får jag betalt, tjänar jag pengar för att jag har ett jobb som kräver spetskompitens, som ingen annan vill göra, för att det är så förbannat tråkigt, ett jobb som vem som hellst klarar av, som jag vill ha m.m. m.m.

      Min syn på att jobba som soldat (4 år inom yrket på olika nivåer, tjänster och platser)
      Det är ett jobb som många klarar av, som inte är så fysiskt som alla vill få det att föreställa, där kamratskapen gör att du glömer bort dina konstiga "förmåner" i form av mat,husrum, där många igentligen bara springer omkring o leker på dagarna.

      Misstolka mig rätt. Jag har varit soldat men är nu civil med ett stolt soldathjärta som längtar tillbaka. Men helt ärligt tycker jag inte att soldatyrket ska vara specielt högavlönat annat än för att ha det som ett argument för att hålla kvar de kontraktanstälda soldaterna.

      Att vara soldat är att aceptera sig själv som en slagpåse, annars vore det inte samma yrke längre.

      Före detta NBG sold /Kadett/ Fs21 sold

      Radera
    2. Att vara slagpåse är en sak, att man är sina egna (statens) slagpåse är en annan.

      Radera
  35. Mycket väl skrivit .
    Många är vi som kan intyga att vi för alltid förändrats till både sinne och syn på världen.
    Dock blir det ytterst svårt när man skall diskutera vad beredskapen till den yttersta uppoffringen är värd i reala kronor .
    Nu är jag inte direkt uppdaterad vad som idag betalas ut i sold .
    Men jag vet vad som erbjöds mig när man scoutade för några år sedan .
    Det kapitalet kändes mest skrattretande när man i mogen ålder har lån och normala levnadskostnader .
    Även den som ser soldatens yrke som ett kall lär nog tänka efter mer än en gång innan man halverar sin lön för att få snöra på sig kängorna .

    Frööjdh

    SvaraRadera
  36. Mkt bra skrivit är reservofficer och jobbade i FM för ett par år sedan - redan då var personalpolitiken skit och det var omöjligt att förändra något. Ibland undrar man hur svårt det skall vara? Det finns många länder i världen som har yrkesoldater varför kopierar man inte den bästa modellen bara?
    Detta rör upp känslor, jag vet hur det var och man vill bara gå och slå den i huvudet som bestämmer. Men som vanligt är det ingen som vet vem som har mandat att ändra på något. Lycka till soldater jag har gett upp.....

    SvaraRadera
  37. Riktigt bra. Bra med folk som kan föra våran talan och beskriva det på ett bra sätt. För Facket eller våra chefer kommer då inte göra det.

    SvaraRadera
  38. Varför ska soldater få skattelättnader menar förespråkarna?

    Varför är det inte bra att 85% av traktamentet dras av? Som du säkert känner till är syftet med traktamente att täcka upp för ökade levnadskostnader (exmepelvis mat, som inte är en ökad levnadskostnad i detta fall).

    Förresten, finns inte risktillägen längre?

    //frågande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela systemet är byggt på förutsägbarhet, att FM faktiskt tillhandahåller kost och logi. Då det inte sker (såsom i bilden) sker ingen som helst kompensation. Soldaterna i värnet anses ha exakt samma logistandard som vilken statlig tjänsteman som helst.

      Att skattebelägga skattefinansierad verksamhet är onödig flytt av pengar. Dessutom medför det en skev kostnadsbild.

      Radera
  39. Varför klaga, agera istället. Rösta med fötterna och lämna FM....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det som sker på Livgardet nu.
      Är det bra då? Nej, det är verkligen inte bra. Det är mycket bättre att klaga och få till förbättringar.

      Radera
    2. Absolut, men det finns ju en gräns för hur länge man orkar vänta på förändring. Brist på personal & kompetens bör få dom att sätta fart.

      Radera
  40. Bra artikel! Arbetar på F7 för nuvarande och vi har försökt få till individuella löner för våra soldater. Problemet här är att de är anställda på F21 och därmed vill ingen på flottiljen ta riktigt ansvar. Soldaterna har en lön på 16300 och nu har många tröttnat och börjat leta andra jobb just därför att ekonomin inte går ihop. Förändring måste ske i hela FM annars skulle det ha varit mer kostnadseffektivt att ha kvar värnplikten istället för yrkessoldater. För vem tänker stanna i max 12 år på en lön som aldrig kommer ge dig möjlighet till att spara eller råd att bilda familj? Har FM bara tänkt stjäla de bästa åren från soldaterna för att sedan efter 12 år slänga ut dem i samhället utan civil utbildning eller pengar sparade ?

    SvaraRadera
  41. Ja det handlar ju inte om vad jag kallar girighet när man vill ha ett bättre avtal för sina tjänsteresor än kommunalanställda åker på konferens...

    Kristian

    SvaraRadera
  42. Otroligt välskriven och bra artikel, hoppas verkligen detta problemet uppmärksammas. Våra svenska soldater måste tas hand om punkt slut. Ska Sverige vara med och leka i stora världen, och skicka ut dessa killar för att riskera sina liv när de representerar oss internationellt ska de väl i alla fall kompenseras och tas hand om. Fy skäms regeringen för att ni inte tar hand om våra pojkar. Fy skäms Sverker Göranson för att du låter männen du ska leda och ta hand om leva under sådana förhållanden.

    SvaraRadera
  43. Rent ut sagt "skitbra" skicka det till alla tidningar som finns, den här informationen måste ut till alla de som inte har en aning om hur soldaterna har det. Min son ingår i FS 22 och det jag hitills hört om hur deras s.k. arbetsvecka ser ut får en att häpna. Tror inte många utanför FM skulle finna sig i att vara i tjänst dygnet runt sju dagar i veckan och dessutom med alla de risker som finns i det arbete de försöker utföra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går alldeles utmärkt att tipsa tidningarna om inlägget och reaktionerna på det.
      Passa gärna på att tipsa om http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2012/05/fortsatt-soldatdebatt.html då också.

      Radera
    2. Har lagt ut en länk på Facebook och där dök många, en del helt oväntade faktiskt, positiva kommentarer upp. Nice!!! Jag lovar att sprida detta så gott jag kan...

      Radera
  44. Ja, som någon sa, det är bara packa väskan och läman in avskedsansökan om galoscherna inte passar. Håller verkligen med om att det "finaste som finns är att vara soldat".
    /Löjtnant William Calley

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med ett sånt resonemang så kan vi hoppa över allt vad avtalsrörelser och en strävan efter vettiga villkor för samtliga yrkeskategorier framöver.

      Men framför allt, att folk kommer att packa sin väska och lämna in avskedsansökan i höst står utom allt tvivel. På vissa kompanier har redan upp till 50% av soldaterna meddelat att detta är precis vad de kommer att göra i höst. Inte bara kommer det att bli näst intill omöjligt att bedriva verksamheten, det kommer också att sätta ytterligare press på de som arbetar kvar. Än värre är vilka kostnader detta kommer att få. Vad har inte utbildning och tjänstgöring för dessa soldater kostat skattebetalarna? Vad kommer nyrekrytering och utbildning att kosta skattebetalarna? Och avslutningsvis - det kommer att vara kompetens som tar sina väskor och går. Och detta för att Försvarsmakten inte v i l l tillhandahålla en yta av 200*80cm och en säng som soldaterna kan hyra och som dessutom skattebetalarna redan har betalat för. Att Försvarsmakten inte kan tillhandahålla övernattningsmöjligheter för sina stående förband är direkt pinsamt.

      Soldaterna vet att det är usel lön och usla villkor, det är inte där problemet ligger och ingen soldat arbetar med det den gör för att bli rik. Det är att det aktivt arbetas för att försämra villkoren för soldaterna genom att t.ex. ta bort övernattningsmöjligheten, sänka ersättningen för övningsdygn osv osv.

      Att soldaterna nu säger ifrån pekar också på att det är rätt personer som arbetar som GSS. Fel personer hade varit tysta och fortsatt med att vara nöjda över att få ha en uniform på sig.

      Radera
  45. Göra ämnet till statsvetenskaplig artikel under vårterminen 2013, Linköpings Universitet? Finns det kanske några soldater och officerare som vill ställa upp som källor? Det kanske kan få höjdarna att haja till.

    SvaraRadera
  46. Ja vad säger man. Man väljer fritt att vara soldat. Man väljer fritt att åka utomlands och kriga för andras viljor. Alla som väljer soldat yrket vet vad man ger sig in påm likväl som t.ex. en kloakdykare vet att han kommer simma i mörkt bajsvatten för att laga de avloppsledningar som ett fungerande samhälle behöver. Ingen tvingar någon att sova under bar himmel. Det är upp till var och en att välja yrke fritt. Passar inte de förhållanden som gäller, byt yrke. Vill ni bo gratis på fina hotell och åka taxi till fronten så får ni väl byta arbetsgivare och bli legosoldater åt en annan arbetsgivare än Svenska staten.

    Det största nederlaget i Sverige var när vi gick från försvarsmakt till krigsmakt. Jag har, liksom många andra svenskar, stolt burit min uniform i syfte att skydda Sverige mot alla tänkbara hot. Men jag kommer aldrig kliva in i rollen att som betald legosoldat åka ut i världen och kriga i syfte att svenska ministrar ska få röka cigarr med de stora pojkarna i världen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad skönt med en röst i debatten som talar med insikt och utan överdrifter.

      Radera
  47. Det är ju helt absurt att föreslå "rösta med fötterna" eller "det är ju bara att byta yrke", det visar enbart på bristande mental spänst i frågan. Detta baserar jag på en grundförutsättning:

    Sverige skall ha ett militärt försvar, och det svenska militära försvaret ska hålla en så god kvalitet som möjligt relativt sitt anslag, och det ska ha en så god folkförankring som möjligt.

    Håller man inte med om ovanstående så delar man inte min övertygelse, men det är också helt ok. Då har jag istället andra frågor att ställa, men det är ett annat ämne.

    Om man håller med om denna grundförutsättning förstår man snabbt att det inte löser problemet att de missnöjda byter arbete. Det kanske löser den enskildes problem, men till priset av att vi inte längre har ett försvar, alternativt drar till oss personal ur grupper som vi som samhälle helst inte skulle se som våra beskyddare i en obekväm situation, t.ex. blodtörstiga rambo-wannabes eller lätt kriminella (se vissa av USAs enheter ex.).

    Insatsen i Afghanistan skickades under en socialdemokratisk regering och har sedermera vidmakthållits samt utökats för att möta en annan hotbild under en alliansregering. Det innebär en folkförankring då våra folkvalda nästan utan undantag i något skede stött insatsen. Denna insats, sida vid sida om andra insatser som den i Kosovo eller den i Libyen kräver personal, personal som vi på sikt med ett krymande värnpliktssystem riskerade att ha svårt att rekrytera. Glöm inte att vi mot slutet av vpl-tiden fortfarande levde relativt gott på reserver från 90- och början av 00-talets stora värnpliktskullar.

    Slutsatsen blir att om vi ska ha ett försvar som regeringen kan nyttja nationellt eller internationellt så måste vi ha personal. För att kunna rekrytera och behålla rätt personer i firman krävs det goda anställningsförhållanden och rimlig ersättning. Dessutom innebär det ett enormt slöseri att efter bara något år tappa stora delar av dyr kompetens för att man som arbetsgivare så totalt misslyckats i sin personalpolitik. Vi soldater, officerare och civilanställda är ganska tåliga och duktiga på att gilla läget, men även mitt eget skrå tar bladet från munnen när läget ser ut som det gör...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och redan i inledningen så har du visat att du inte vet vad du pratar om. Dina åsikter bygger på en gammal inställning som jag också delar till 110%.

      "Sverige skall ha ett militärt försvar, och det svenska militära försvaret ska hålla en så god kvalitet som möjligt relativt sitt anslag, och det ska ha en så god folkförankring som möjligt."

      Tyvärr så har våra regeringar under flera år smygomvandlat Försvarsmakten till Krigsmakten. Man köper inte längre det materiel/utrustning som är bäst lämpat för försvar av Sverige. Man köper istället NATO anpassad materiel, likväl som att stora delar av utbildningen inriktas mot insatser i utlandet.

      Sverige är ett förlitet land för att ha råd att kriga med de stora pojkarna. Vi har knappt haft råd att se om vårat eget hus trots att vi hade "gratis arbetskraft" i form av värnpliktiga. Idag ska vi lägga ut pengar på krig utomlands, vi ska ha "välbetalda" yrkessoldater som ska ha lön o traktamente. Den budgeten som behövs kommer aldrig accepteras av svenskafolket då det finns alldeles för mycket hål att stoppa pengarna i hemma i landet. Därför kommer den svenska yrkessoldaten att endera bestå av unga grabbar som söker spänning, eller outbildade som inte får annat jobb. Titta bara på hur USA rekryterar sina soldater. Man åker runt i samhällen där unga saknar utbildning o arbete och erbjuder dem rekrytering i armén.
      Det skrivs mer i media om en 12-årig flicka som blir dödad av en manet i Thailand, än en svensk soldat som blir dödad av en mina vilket tydligt speglar svenskafolkets ointresse av insatserna utomlands.

      Radera
    2. Det du säger i ditt inlägg går för det första inte emot det jag sa i mitt ursprungliga inlägg, och för det andra saknar det bäring mot diskussionens ämne, dvs FMs personalpolitik. Jag delar din uppfattning och ger till del uttryck för den i mitt ursprunglig inlägg, men min mening var att belysa att det är fullständigt absurt att uppmana FM-anställda att "rösta med fötterna" istället för att försöka påverka genom att delta i debatten. Detta då det inte löser FMs problem om duktig personal lämnar, det löser möjligen den enskildes problem.

      Slutsatsen blir, återigen, att den vägen som våra folkvalda valt är den verklighet vi har att förhålla oss till. För att den verkligheten ska bli så bra som möjligt krävs det att de duktiga och drivna anställda som finns idag stimuleras att stanna kvar på arbetsplatsen, så att vi inte riskerar att fylla listorna med personer med tveksam lämplighet, dvs de som har strulat till sitt liv och inte har andra möjligheter. Det enda andra alternativet är att återgå till värnpliktens dagar igen, och i det fallet blir hela den här diskussionen helt överflödig.

      Radera
    3. På vilket vis är det absurt att föreslå att FM-anställda skall rösta med fötterna?

      Så länge som arbetsgivaren har tillräckligt hög bemanning, så kommer detta troligtvis att tas som en intäkt för att systemet fungerar som avsett, oavsett hur mycket man engagerar sig i debatten och får folkligt stöd för sin sak.

      Att rösta med fötterna är en av de få hjälpligt kraftfulla stridsåtgärder som soldaterna har tillgång till. Även om man har strejkrätt som FM-anställd, så skulle en strejk bara innebära att arbetsgivaren sparar pengar.

      Radera
    4. Jag tycker att det är absurt att föreslå det istället för att ta debatten som flera FM-anställda gör nu. Att rösta med fötterna har jag inget emot i enskilda fall, men det krävs att man också deltar i debatten för att få effekt. Jag kanske var otydlig. Det jag menar med det är att jag inte tror att det kommer lösa problemen på sikt att välja att avstå från debatten och istället låta fötterna tala. Det är inte konstruktivt, det kommer bara leda till att FM tappar kompetens utan utveckling.

      / GSS

      Radera
    5. Alla löner och villkor sätts enligt principen "tillgång och efterfrågan". Krigsmaktens budget är väldigt begränsad och man har stora materiella behov. Då håller man så klart nere lönekostnaden. Man har heller inget behov av erfarna/duktiga soldater utan det räcker gott och väl med ungdommar utan tidigare yrkeserfarenhet. Då håller man även ner lönerna. Finns nog en till baktanke med det hela, man VILL nog inte ha soldater som stupar i fält och lämnar fru och barn efter sig. De riskerna minimerar man genom att hålla nere lönerna till "ungkarls" löner. Tror nog det hela är väldigt väl genomtänkt.

      Radera
    6. Ditt resonemang bygger väl även lite på att man försöker att styra efterfrågan. Men ja, jo... det är klart, du kan mycket väl ha rätt. Men i det fallet blir boendeproblemet mycket större. Det är enklare för någon som är 25-30 och har livserfarenhet att fixa till sitt liv snabbare än någon som precis slutat gymnasiet och vill äventyra. Då blir det extra viktigt att stötta på något sätt, annars kommer det inte vara görbart. Jag tror att ytterst få är beredda att tälta utanför kasernvakten bara för att gå till jobbet, även om det gäller äventyrslystna ungdomar.

      Radera
  48. Jag kan tänka mig att gå ner i lön säg ca 10% detta torde frigöra medel att betala soladaternas boende på regementet förutsatt att övriga officerare också gör det. Resultatet blir ju att jag får bättre soldater,mer utbildningstid och i förlängningen en större chans att överleva torde vara värt 10%.
    Livgardes officer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kliv ner och bli soldat istället, då får du din önskade lön minus lite mindre.

      Tänk om och tänk rätt innan du uttrycker dig nästa gång!

      Radera
    2. ... hur skulle det hjälpa om han/hon gick ner till soldat? Det enda som skulle hända i det fallet är ju en vakans i befälsledet som fylls av någon annan. Syftet var ju att frigöra medel för att underlätta soldaternas boendesituation, inte att gå ner i lön som självändamål?

      Radera
    3. Inte f-n vill jag svälta pga det.... Den officer som är villig att sänka sin lön, gör det, men blanda inte in oss andra som INTE är VILLIG att göra det!

      Radera
    4. Det kommer ju oavsett inte hända så du behöver inte oroa dig för det.

      Radera
  49. Håller fullständigt med i artikeln , det är upp till arbetsgivaren att se till att arbetstagaren har en minst sagt dräglig "vardag" inom tjänsten .

    SvaraRadera
  50. Bra inlägg och jag kan hålla med i mycket. Vill dock tillägga att det finns ljuspunkter. Nästan samtliga soldater på min pluton är rekryterade på premissen att de ska göra internationell tjänst i Afghanistan, för så har uppdraget för plutonen sett ut. Nu med tillbakadragandet av personal är det inte alls lika självklart längre. Missnöjet växer och det pratas om att säga upp sig.

    Detta är ett stort problem som vi från soldatnivå har lyft upp till plutonsledningen, "vi kommer inte ha någon plutonen kvar om inte något ändras". Responsen var föredömlig. Jag vet inte hur många timmar (minst 10h iaf) vi på arbetstid diskuterat olika policyfrågor, befäl och soldater, om hur vi kan forma vår arbetsplats så att alla trivs och vill vara kvar. Plutonsledningen har verkligen varit lyhörda för våra förslag.

    Nu finns det dock bara så mycket man kan göra plutonsnivå, lönen går till exempel inte att påverka, men om den responsen vi fick från plutonsledningen skulle genomsyra hela Försvarsmakten skulle det bli en mycket bättre arbetsgivare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även min erfarenhet är att plutonsnivån fungerar bra och där finns det ett tydligt arbetsgivaransvar. Men tyvärr som du säger saknas mandaten att egentligen genomföra särskilt mycket. Det är på högre nivå det verkar fallera, i de skikt som sitter för högt och för säkert för att ha någon kontakt med kängorna på marken.

      Radera
  51. Fredrik Runesjö22 maj 2012 kl. 10:20

    Helt klart är att det finns mycket tankar och känslor i denna debatt , själv är jag lite kluven
    och jag har nog ändrat min inställning till en del faktorer som har tagits upp i denna tråd.

    Soldatyrket är numera ett yrke där soldater kan ha en fast anställning, detta innebär att arbetsgivaren inte behöver tillhandahålla övernattningsmöjligheter för sina anställda som vilket annat yrke/anställd som helst.

    Som soldat och arbetstagare får man helt enkelt vara beredd att flytta på sig för att kunna ha en anställning, är det ett storstadsområde som Stockholm eller liknande så är det såklart svårt att finansiera ett eget boende, men den situationen ser likadan ut för både studenter och andra arbetstagare, föräldrar och närstående får således i samma mån gå i borgen om det nu är bostadsrätt man måste ha för att kunna bo nära Kungsängen/ Västerhaninge.


    När det gäller lönenivån så håller jag med om att det inte är rättvist med så låga ingångslöner för soldater, i alla fall vid de tillfällen när soldater har flerårig erfarenhet, både inom Sverige men även utomlands.

    Problemet är möjligtvis att det är svårt att hålla tillräckliga riktlinjer när lönebildningen blir centralt styrd, inget utrymme finns att ge de riktigt duktiga soldaterna en löneökning enbart bedömt efter godtyckliga prestationer som ses av närmsta plutonsbefäl.

    Men det är inte, och kommer inte vara arbetsgivarens roll att stå för den kampen att driva upp lönerna, det är fackets roll, i detta fall officersförbundet, och där måste fler soldater ta ett större ansvar att gå ihop gemensamt och börja kräva förändringar.

    Varför ska FM ändra sin lönebild när 1-2000 soldater är medlemmar i det fackförbund som de förhandlar med, när de har ytterliggare några tusen sökanden till GSS?

    Vi soldater ska strunta i att försöka få FM att göra saken bättre genom att klaga till plutonchefer
    och på diverse bloggar utan istället se till att få våra kollegor att gå med i facket,
    organisera oss och därigenom åstadkomma förändring.

    Och till soldater därute som tycker att det är för dåligt betalt mm, det är bara att byta jobb, hjälteglorian
    och kappsäcken med guldpengar kommer inte att dyka upp runt hörnet hur mycket vi än förtjänar det.

    // Fredrik
    (vpl AJB, NBG08,FS16, IA09, NBG11, Psyops)- Tjänstledig för högre studier för tillfället.

    SvaraRadera
  52. Thomas Jarnehed22 maj 2012 kl. 11:00

    Helt suveränt skrivet och i mina ögon, så sant. Berndt! Du är ju Soldat! Agera.

    SvaraRadera
  53. erik.larsson.varberg@hotmail.com8 juni 2012 kl. 12:04

    en bra skrivning och inlägg i debatten om krigsmaktens vara eller inte vara.

    SvaraRadera
  54. Ja de borde snart fatta tycker man, fast med tanken att de kan rekrytera nya soldater efter tre månader gör väll så att de kan göra hur som helst!

    SvaraRadera
  55. Det är sjukt illa att se transformationen från värnplikt system till yrkesarme har gott I Sverige. Som tidigare värnpliktig I Sverige och yrkes soldat I USA så mår jag illa när jag ser denna utveklingen. Ingen Amerikan Skulle rösta på en politiker som behandlar sina trupper på detta viset. Lance Corporal Liljegrenolsson United States Marine Corps

    SvaraRadera
  56. Före detta GSS/K3 augusti 2012 kl. 16:46

    Jag säger då det. De som i ledningen med ena handen proklamerar att söka sig till försvarsmakten och med andra ber soldaterna att säga upp sig om det inte passar, är inte det minsta måna om försvarsmakten och än mindre om de som besluten omfattar. De skiter i sina kollegor, de skiter i sina underordnade och de gör det utan att tveka.
    Läs metaforen: "Försvarsmaktens Ledning kommer att ekonomisk, socialt och rent fysiskt i slutändan, och detta helt enligt lagboken, att skjuta dig som soldat i ryggen, utan att tveka"

    Det våra ledare uppvisar i sit beteende är likt rabies-hundar. Som värsta formen av ledarskap. Enorma ansträngningar för att få yrket att se bra ut utåt, och enorma ansträngningar för att hålla kaoset på insidan under kontroll. Ärligt talat. Utan oss soldater, finns inget försvar. Utan ett folk finns inte ett land. Ledare ska fan lära sig att visa respekt för sina underordnade.

    /
    Före detta GSS/K, P4, Skövde.
    FS15,FS18,NBG11.
    Sviken, Besviken och totalt ursinnig på våra (Miss)ledare.

    SvaraRadera
  57. Name :gesit izzulhaq
    Website :
    uhamka.ac.id
    Email anda :
    gesitizzulhaq@uhamka.ac.id
    Comment:
    Thank you for nice information

    SvaraRadera

Skriv en signatur för underlätta vid repliker och debatt.
Håll dig till ämnet och god ton.
Bloggägaren förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer utanför skjutgränserna.